Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cancer vanligaste dödsorsaken för kvinnor åren efter klimakteriet

Nyhet: 2012-09-03

Hjärt- och kärlsjukdomar har ansetts vara den vanligaste dödsorsaken för kvinnor åren efter klimakteriet. En ny studie visar att den vanligaste dödsorsaken under åren fram till 80 års ålder i själva verket är cancer.
– Detta är naturligtvis något som bör beaktas när vi planerar vård och förebyggande åtgärder för kvinnors hälsa, säger forskaren Dominique Hange som lett studien vid Sahlgrenska akademin.

I den så kallade Kvinnoundersökningen har forskare vid Göteborgs universitet under mer än 40 år följt och studerat äldre kvinnors hälsa. I den senaste studien har forskarna kartlagt de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor som passerat klimakteriet – och resultatet omkullkastar etablerade uppfattningar.

Cancer vanligaste dödsorsaken

Göteborgsstudien visar att 30 procent av dödsfallen bland kvinnor mellan 60 och 80 år orsakas av cancer, medan hjärtinfarkt står för 19 procent och stroke för 14 procent. Bara hos kvinnor över 80 år är hjärtinfarkt den vanligaste dödsorsaken.

– Uppfattningen har varit att kvinnor i västvärlden som passerat klimakteriet oftast dör av hjärt- och kärlsjukdomar, och risken att dö i hjärtinfarkt har ansetts betydligt större än risken att dö i cancer. Våra resultat visar att det inte stämmer, säger Dominique Hange, forskare vid Sahlgrenska akademin.

– Detta är naturligtvis något vi måste beakta när vi planerar vård och förebyggande åtgärder för äldre kvinnor, men också när vi utformar vår framtida forskning beträffande screeningmetoder och informationsspridning till allmänheten, säger Dominique Hange.

Förändrad livsstil

För kvinnor är en livsstilsförändring till exempel en bättre metod än kolesterolsänkande medicin för att förebygga ohälsa, eftersom det förebygger både cancer och hjärtkärlsjukdom.

Artikeln “Main causes of death among Swedish women born 1914 and 1918: 32-year follow-up of the Population Study of Women in Gothenburg” publiceras i International Journal of General Medicine.

Länk till artikel: http://bit.ly/Q3MS8d

Kontakt:
Dominique Hange, medicine doktor och specialist i allmänmedicin vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0722 24 57 00
dominique.hange@vgregion.se

FAKTA OM STUDIEN
Kvinnoundersökningen i Göteborg inleddes i slutet av 1960-talet, då cirka 1500 medelålders kvinnor representativa för den kvinnliga befolkningen i Göteborg undersöktes och fick svara på frågor om bland annat sina sjukdomar. Kvinnorna har följts kontinuerligt sedan dess, med regelbundna uppföljningar, från 1968-1969 till senaste undersökningen 2005-2006.

 

AV:
031-786 38 69

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-11-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?