Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Titanpionjär vid Göteborgs universitet avliden

  [2015-01-07] En pionjär inom protesområdet, professor emeritus Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin, har avlidit. Brånemark revolutionerade inledningsvis tandvården genom att utveckla osseointegration, ett koncept för att permanent förankra implantat i käkarna. Metoden används idag även för bland annat ben-, arm- och ansiktsproteser.

 • Biomaterials Research Center (BRC), Göteborgs universitet, 3d-print för medicintekniska applikationer

  [2014-11-21] Den 18 november arrangerade forskningsorganisationen BRC, Biomaterials Research Center, vid Göteborgs universitet en heldagskonferens om 3d-print för medicintekniska applikationer.

 • Försök med tankestyrd armprotes överträffar förväntningarna

  [2014-10-22] För första gången någonsin har en konstgjord arm med permanent inopererat styrsystem använts en längre tid. Resultatet är bättre än väntat. Patientens liv har förändrats i stort, men även i smått - han kan nu hantera allt ifrån maskinerna i jobbet till snörningen på sina barns skridskor.

 • Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

  [2014-10-22] Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

 • Tomas Albrektsson erhåller 2014 Nobel Biocare Brånemark Award

  [2014-03-27] Tomas Albrektsson mottog priset,vid 29th Annual Meeting of the Academy of Osseointegration (AO) i Seattle i Washington

 • Pam Fredman omvald som ordförande för SUHF

  [2012-10-18] Göteborgs universitets rektor Pam Fredman blev på onsdagen omvald till styrelseordförande för Sveriges Universitets- och Högskoleförbund, SUHF. Därmed inleder Pam Fredman en tredje period på två år.

 • Alarmerande ökning av hudcancer på Västkusten

  [2012-10-02] Den elakartade hudcancern malignt melanom är upp till 35 procent vanligare hos de som bor i Göteborg och i regionens kustkommuner än hos de som bor i inlandet. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin, som konstaterar att antalet melanomfall i Västra Götaland fyrdubblats sedan 1970.

 • Cancer vanligaste dödsorsaken för kvinnor åren efter klimakteriet

  [2012-09-04] Hjärt- och kärlsjukdomar har ansetts vara den vanligaste dödsorsaken för kvinnor åren efter klimakteriet. En ny studie visar att den vanligaste dödsorsaken under åren fram till 80 års ålder i själva verket är cancer. - Detta är naturligtvis något som bör beaktas när vi planerar vård och förebyggande åtgärder för kvinnors hälsa, säger forskaren Dominique Hange som lett studien vid Sahlgrenska akademin.

 • Nya rön om hur nervceller bildas i hjärnan

  [2012-08-28] Nya rön om hur nervceller nybildas i hjärnan kan öka möjligheten att i framtiden stimulera hjärnans återhämtning efter hjärnskador och stroke. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin i en ny studie.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?