• Titanpionjär vid Göteborgs universitet avliden

[2015-01-07] En pionjär inom protesområdet, professor emeritus Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin, har avlidit. Brånemark revolutionerade inledningsvis tandvården genom att utveckla osseointegration, ett koncept för att permanent förankra implantat i käkarna. Metoden används idag även för bland annat ben-, arm- och ansiktsproteser.

• Biomaterials Research Center (BRC), Göteborgs universitet, 3d-print för medicintekniska applikationer

[2014-11-21] Den 18 november arrangerade forskningsorganisationen BRC, Biomaterials Research Center, vid Göteborgs universitet en heldagskonferens om 3d-print för medicintekniska applikationer.

• Försök med tankestyrd armprotes överträffar förväntningarna

[2014-10-22] För första gången någonsin har en konstgjord arm med permanent inopererat styrsystem använts en längre tid. Resultatet är bättre än väntat. Patientens liv har förändrats i stort, men även i smått - han kan nu hantera allt ifrån maskinerna i jobbet till snörningen på sina barns skridskor.

• Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

[2014-10-22] Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

• Rapport från Sweden Medical Forum i Tokyo

[2014-03-27] Life Science-konferensen Sweden Medical Forum hölls den sjunde mars på svenska ambassaden i Tokyo. Initiativet till konferensen kom från professor Björn Rydevik vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, och professor Shinichi Kikuchi of Fukushima Medical University.